איך הופכים את החופש ממשעמם לשמח? איך כדאי לארגן את הפעילות בימי החופש? מה עושים כדי שהחופש יהיה בעל משמעות?
ראשית יש לזכור: החופש הוא הזדמנות נפלאה מבחינת המשפחה. יש הורים הרואים את החופש בתור "החופש הגדול והנורא". אולם בהכנה נכונה אפשר להפוך את החופש לזמן איכות, לזמן שהמשפחה נמצאת ביחד, יוצאת לטיולים. בזמן הזה מתגלים כוחות שאינם יכולים להתגלות ולהתפתח בזמן הלימודים.
פעמים רבות ההורים עובדים, ואין זמן לטיולים רבים. אפשר לתכנן טיול אחד או שניים, ובשאר הזמן לעשות דברים אחרים המיוחדים לחופש.
למשל: אפשר לדאוג שבכל יום מימי החופש תהיה ארוחה יפה לכל המשפחה יחד; כדאי לכתוב לוח חופש לכל המשפחה, ולהחליט מה עושים בכל יום. כדאי לחלק משימות: בכל יום אחד מבני הבית אחראי לתוכן של אותו היום. אין צורך שזה יהיה דווקא דבר שדורש זמן רב. אפשר להכין ארוחה נחמדה, פעילות קצרה, חידון לכל המשפחה או משחק שכולם ישחקו יחד, וכדומה. שעה משפחתית כזו בכל יום מימי החופש היא דבר נפלא, מרומם, שמח ומגבש.
החופש הוא זמן לנוח, להירגע, לשמוח, לצאת לטיולים ולאגור כוחות. אולם יש כמה כללים שצריך לשמור עליהם:
תפילה: גם בימי החופש יש לשים לב להתפלל כראוי: שלוש תפילות ביום, במניין (וטוב שגם הבנות תבואנה להתפלל בבית הכנסת במניין; ואם אינן יכולות – שידאגו להתפלל בביתן ברצינות הראויה).
שינה: סדר היום קובע את כל היום. המהר"ל (דרך חיים, אבות פ"ג מ"ה) מזהיר מפני היציאה מסדרו של עולם. ברגע שהסדר משתבש, הדבר עשוי להשפיע על דברים רבים ביום.
לכן גם בחופש יש ללכת לישון בשעה סבירה. מי שהולך לישון מאוחר יותר – סופו שאיננו מספיק לקום לתפילה בזמן (וגם הבנות צריכות לקום לפני סוף זמן תפילה, גם אם אינן מתפללות במניין).
שותפות בבית: גם בחופש ממשיכים לעזור בבית. מי ששותף בבית – שמח בבית!
סכנות: החופש הוא זמן מועד לסכנות – היו זהירים בבחירת מסלול לטיול, תכננו אותו, בדקו שיש אישורים לטייל באזור שאתם הולכים; אל תטפסו במקומות מועדים לסכנה; היזהרו בטרמפים! (גם בנים, ובמיוחד בנות! חשבו שבע פעמים לפני שאתם עולים על טרמפ!).
צניעות: אם בנים ובנות מטיילים יחד, יש לדאוג להפרדות הראויות בזמנים הראויים (מים, לילה ועוד).
בנים: כללי צניעות פונים גם אליכם – גם בנים צריכים לשים לב לכללי צניעות בלבוש, לכללי צניעות בדיבור, לכללי צניעות בראייה והסתכלות טהורות.
בנות: שמרו על כבודכן! חשיפה שאינה נכונה פוגעת בכן! גם בטיול צריך לשמור על כללי צניעות.
לימוד תורה: צריך ללמוד תורה בכל יום. יש היכולים ללמוד הרבה ויש היכולים ללמוד מעט, אבל כולם צריכים שיהיה לימוד מסוים. בתחילת החופש כל אחד צריך לחפש ספר לימוד המתאים לו (יש אפשרויות רבות: לימוד חלק מפרשת השבוע, פרקי אבות, לימוד משניות, לימוד מסכת בגמרא, פרק בתנ"ך, לימוד ספר הלכה וכדומה), ולקבוע זמן רציני ללימוד. רצוי ללמוד לפחות חצי שעה (וכל המוסיף – תבוא עליו הברכה), אך המינימום הוא רבע שעה או עשרים דקות. עדיף שזמן זה יפתח את היום. כך כאמור יש השפעה על היום כולו, וגם לא שוכחים את הלימוד הקבוע.
כדי לסייע ללימוד התורה בקיץ, יצרנו במרכז הלכה והוראה סרטים קצרים (אורך כל אחד כחמש דקות) ללימוד משנה יומית בחופש. הסרטים מלווים בהצגה של שחקן על המשנה, ובדרך לימוד מיוחדת המאפשרת לקלוט בקלות את המשנה, ואף לזכור אותה לטווח רחוק בע"ה.
קחו חמש דקות בתחילת היום, פתחו אותו בלימוד המשנה, ואחר כך קבעו לעצמכם זמנים מתאימים ללימודים נוספים לאורך היום.
אם נבנה נכון את סדר היום בחופש נוכל להתפלל, ללמוד, וגם לשחק, לצאת לטיולים וכדומה. אמנם מבנה שכזה דורש מחשבה ואולי מעט מאמץ, אבל למעשה הוא נותן שמחה גדולה למי שמצליח ליישם אותו.
בע"ה נזכה לחופש נעים ומשמח, מגבש ומחזק,
ברכת ה' עליכם,
יוסף צבי רימון
אין תגובות